nedjelja, 26. srpnja 2020.

Pčelica Nađa: Moje prvo logorovanje

Moja starija sestra mi je uvijek govorila da je Boračko jezero jako lijepo mjesto i da je tu veoma zabavno...

Ove godine sam prvi put došla da budem sedam dana, prije sam dolazila da posjetim sestru u logoru na jedan dan, Kada smo krenuli na moje prvo logorovanje bila sam veoma uzbuđena. Došli smo autobusom.

Nađa Husković

Ja spavam u baraci, i jako volim ići na kupanje, na Dif i Prenj plažu.
Volim učiti vezati nove čvorove.
Uvijek mi je lijepo na zboru, voljela bih da jednog dana dižem zastavu.
Volim pospremati baraku sa prijateljicama.
Putni znakovi koje učimo sa vodnicom su super, zabavno ih je crtati i pogađati.

Ovo je moje najbolje iskustvo u životu!


Nađa u zboru


(Nađa Husković, 9 godina, Mostar)

Priča jednog poletarca

Došao sam na Boračko jezero jer je to najljepše mjesto na svijetu...

Moja najbolja prijateljica, #scoutsister Amina me nagovorila da dođem na logorovanje, i ja sam pristao. Ovo mi je prvi put da sam u izviđačkom kampu. Jedva sam čekao kada ću doći. Pri dolasku, u autobusu sam sjedio sa Harunom, pa sam se premjestio sa Nađom, atmosfera je bila super.

Mehmed Mušić

Kada smo došli u kamp stariji su nas smjestili u barake i šatore. Najviše mi se dopala baraka u kojoj boravim sa svojim drugovima, i zbor. Ovdje ima puno raje i zbog toga sam najviše i došao. Ovdje je prelijepo. Upoznao sam puno novih prijatelja. Sprijateljio sam se sa Harunom, Vedranom, Dinom, Majlom, Enom... i mnogim drugima. Najbolji prijatelj ovdje mi je Dino.

Volim kada ujutro bude smotra baraka, tada stariji izviđači i stariji dežurni provjeravaju da li smo raspremili i pospremmili svoj krevet i svoju baraku, ako u to nismo dobro uradili moramo ponovo sve očistiti, a baraka ili šator koji budu najbolje uređeni dobivaju nagradu na zboru.

Najdraže mi je i kupanje na jezeru prije ručka. Najdraže plaže su mi Dif i Prenj. Malo mi je draža Dif jer tu ronim sa svojom #scoutsister Nađom.

Volio bi da budem pravi izviđač i da znam sve izviđačke vještine.

Mehmed sa prijateljima na logorovanju


(Mehmed Mušić, 11 godina, Mostar)

Od pčelice do vodnice

Prije 4 godine prvi put sam došla na Boračko jezero, u kamp Odeda izviđača “Stari Grad”. Bilo mi je tek 9 godina, i pripadala sam pčelicama, najmlađim izviđačkim ženskim članovima. Došla sam na preporuku brata, koji je već godinama član našeg odreda.

Selma sa svojim #scoutsisters, jul 2020.

Na početku je bilo vrlo teško navinuti se na boravak u kampu, daleko od roditelja, sa meni nepoznatom djecom. Često sam imala bolove u stomaku, i osjećala sam mučninu pred spavanje – sada kada malo razmislim o tome mislim da su bolovi bili zbog nervoze i treme koju sam osjećala zbog toga što prvi put sama putujem bez roditelja na duže vrijeme.

Dugo sam se mislila da li da idem i sljedeće godine na logorovanje i na kraju sam odlučila ipak doći. Sljedeće dvije godine sam ponovno došla, sad već navikla na logorovanje i društvo u kampu.

Prošle godine sam se aktivnije uključila u rad Odreda, i dala sve od sebe da se pokažem dobro na takmičenjima. Te godine sam također osvojila i svoju prvu izvidačku zvijezdu. To je čin koji se stiče nakon dvije godine provedene na logorovanju. Sada sam tu, na logorovanju, te sam vodnica vodu mlađih planinki zajedno sa svojom #scoutsister. U pojedinim djevojčicama sada vidim sebe od prije nekoliko godina, pokušavam im pomoći da se opuste, prilagode i jednostavno uživaju na logorovanju u izviđačkom društvu.

Moja najveća briga kada sam tek došla na logorovanje je bila briga da se neću ni sa kim sprijateljiti, ali pogriješila sam. Sada svake godine s radošću očekujem logorovanje, te ponovan susrest s dragim prijateljima.

(Selma Gosto, OI Stari Grad)