utorak, 29. rujna 2020.

Lekcije iz prirode – Jesen nas uči kako otpustiti!

Jesen je godišnje doba koje nas uči lekciju otpuštanja. Na isti način na koji drveće otpušta svoje predivne listove, i za nas je veoma važno da bez oklijevanja stvari i odnose čije je vrijeme prošlo, otpustimo. Tako ćemo napraviti mjesta za nove i krenuti dalje. 

Drveća otpuštaju lišće, a na tlu ispod drveta se stvara humus koje će iduće godine omogućiti pojavu novog lišća. Napravimo mjesta novim idejama tako što ćemo otpustiti one koje nas više ne čine sretnima!

  • Dolazak jeseni - transformacija pred nama!

Sa dolaskom jeseni priroda nam nudi drugi spektar boja, događaju se evidentne promjene iz zelene boje u crvenu, žutu, narančastu, ljubičastu ili smeđu. Za zelenilo u biljkama odgovoran je klorofil, kojeg stabilnim drži sunčeva svjetlost - kada nje nestane u jesen, kod svih, osim kod zimzelenih biljaka, ostaju žuti i crveni listovi, a što je u biljci više šećera, listovi će biti tamniji, crveniji.

  • Kuhinja u boji jeseni

Obzirom da su čovjek i priroda iznimno povezani, trebamo slušati instinkte i osluškivati prirodu i ono što nam servira. Da bi lanac prirode funkcionisao i da bismo se mi dobro osjećali, važno je da se ponašamo u skladu sa godišnjim dobima, počevši od odjeće, obuće do načina prehrane i aktivnosti. Naime, svako godišnje doba donese određene plodove koji su protrebni našem organizmu, stoga, ove jeseni nemojte preskakati ukusne kestene, ljekovite dunje, gljive, slatki krompir, jabuke, kruške, šipak... Preporučuje se da se više konzumira glavičasto i korjenasto povrće kao sto su repe, rotkve, luk, bundeve, kelj, kupus, pastrnjak, korijen peršina, korijen čička, đumbir, karfiol, hren, česnjak, komorač... Jednostavno pratimo boje jeseni, neka namirnice u nijansama jeseni preplave našu kuhinju!

  • Uravnotežimo hormone sreće

Dani postaju kraći, sunca ima sve manje - što je jedan od razloga pada raspoloženja i energije. Nedostatak sunčeve svjetlosti dovodi do pada nivoa serotonina, a povećanja hormona melatonina koji ima tendeciju da izazove pospanost i pad raspoloženja. Da biste se izborili sa dnevnom pospanošću idite rano u krevet, a ustanite što ranije, šetajte po dnevnoj svjetlošću, dišite punim plućima i trenirajte – sve to popravlja raspoloženje. Također, ne zaboravite smiriti misli i pozitivnu energiju nadoknaditi meditacijom i masažama. Okružite se ljudima koji vas nasmijavaju, i mnogo se smijite :)

  • Kineska tradicija i simbolika jeseni na emocionalnom i mentalnom nivou
U kineskoj medicini jesen se predstavlja kao doba metala, to jeste povezuje se sa simbolikom elementa metala. Kineska tradicija nas potiče da iskoristimo sezonu za rad na sebi. 

Na emocionalnom planu element metala povezan je s tugom i dugi jesenji, sivi dani kao da potiču taj osjećaj žaljenja, nostalgije, bola zbog rastanka s ljetom. Tuga je zdrav osjećaj kojeg si u modernom društvu često i ne dopuštamo osjetiti – zato jer nije prikladno, jer smo krivog spola ili nemamo vremena. Ako imaš neodrađene osjećaje tuge, ovo je dobar trenutak da im se posvetiš, odtuguješ svoje i nastaviš sa životom, jer dok tugu ne procesuiramo i ne otpustimo, zateći ćemo se da stojimo na mjestu, zapeli u prošlosti. 

Emotivno možemo biti jako tvrdoglavi jer je metal kao materija u prirodi kruta i teško propusna tvar pa tako i mi teško primamo savjete ili kritike, zaglavimo se u neželjenim okvirima (ljubavne veze koje nas guše, posao koji ne želimo raditi, prevelika očekivanja od sebe i drugih…), teško opraštamo, a ako tugujemo onda ta tuga traje, traje i traje… 

Međutim, ugledajmo se na prirodu! Kao što jesen ogoljuje stabla, tako nam samoća jeseni omogućava da se jasnije zagledamo u sebe i napravimo mentalno čišćenje. Na mentalnom planu element metala prožima jasnoća. Pomisli na odsjaj oštrice mača ili bistro jesenje jutro - kada se magla raziđe, hladnoća štipa obraze, a pogled kroz ogoljela stabla seže u daljine. Kontrasti su oštriji i sve ljepote, ali i mane vidljivije, su jasnije. Ovo je idealno vrijeme za raščišćavanje zbrke u glavi, analiziranje protekle godine i stvaranje planova za budućnost. Za razdvajanje bitnog od nebitnog i otpuštanja nevažnih/neistinitih/nepotrebnih stvari/ljudi/ideja kako bi napravili mjesta za nove, koje će naš život obogatiti. 

Vrijeme je da se i raspremi ormar, trebamo se riješiti odjeće koje nam nije koristila, vjerujte ako nije koristila do sada - neće ni od sada - jednostavno OTPUSTITE! Krenite od ormara, vježbajte otpuštanje, pa ćete s vremenom vidjeti kako ste se dobro osjećali i polagano ćete doći i do zastarijelih odnosa, kojima je vrijeme da budu otpušteni. Svidjet će vam se osjećaj olakšanja i rasterećenja. 

  • Vrijeme je za ljubav!

Jesensko zahlađenje pravi je trenutak da poradite na komunikaciji s dragim osobama – duge šetnje i razgovori uz šoljicu toplog čaja idealni su za to. Iskoristite ovo vrijeme da raščistite stare sukobe i neriješena pitanja koja vas dugo muče. Riješite sve što vas je mučilo da biste mogli uživati u toplim zagrljajima, ljubavi i romantici. Priuštite sebi masažu toplim uljima, njegujte nježne osjećaje - ljekoviti su za um, duh i sveopće zdravlje. Volite sebe, volite ljude oko sebe ❤

P.S. U jesen je nivo testosterona i kod žena i kod muškaraca na najvišoj razini, pokazale su brojne studije. Rezultat je taj da je seksualni nagon i kod žena i kod muškaraca viši nego u ostalim godišnjim dobima. Iskoristite šta vam priroda servira! 𝨿

Stoga, poslušajmo jesen!

Riješite što vas muči, odtugujte svoje, očistite ormar od starih stvari i prepustite se toplini doma, nježnim zagrljajima i dnevnim šetnjama sa dragim prijateljima!

Tekst pripremila: Tea Katica