četvrtak, 9. srpnja 2020.

Uvodna riječ...


Drage naše pčelice, planinke i brđanke, 

 
Dobro došle na Blog Scout Sisters BH. Naravno, veliki pozdrav i za naše izviđačke drugove, jer jedinstvenost ovog pokreta je upravo u ravnopravnosti.

Ovdje ste svi dobro došli!

INTRO 

Izviđači su organizacija koja mnogo koristi djeci i mladim ljudima. U mnogo čemu ih spremaju za život. Ali najvažnije od svega što se u izviđačima stvaraju neraskidiva prijateljstva. Ipak, često se izviđači smatraju „muškim sportom“. Zbog toga, dvije planinke koje su skoro cijele svoje živote u izviđačima, pokreću blog Scout Sisters BH. 

Amila i Tea su dugogodišnje prijateljice, koje su u izviđačima od svoje najranije dobi. Danas, godinama nakon prvog dolaska u matični Odred (OI "Stari Grad"), sigurne su da je upravo izviđačka organizacija njih povezala čvrstim čvorom prijateljstva. Kroz ovaj blog, želja je da ispišu svoje izviđačke priče, približe izviđaštvo djevojčicama i mladim djevojkama i pokažu da u prirodi vlada samo ravnopravnost.


Blog je nastao iz želje da prenesemo svoje izviđačke priče, iskustva i doživljaje iz izviđačkog života, koji su su zaista posebni i značajni za naše živote. Tekstovi su većinskim dijelom autorski jer želimo da podijelimo lična iskustva sa vama i prenesemo dobre izviđačke vibracije na djevojčice, djevojke, žene koje se nisu prije susretale sa izviđačkom zajednicom, imaju fobiju od kampovanja, planina, buba i mušica koje mogu sresti u svom šatoru...

Želimo da pokažemo da i djevojčice mogu zapaliti vatru,  podignuti šator i biti najbolje prijateljice svojim izviđačkim drugovima.   Historija je zabilježila, od nastanka izviđačkog pokreta pa do danas, mnogo uspješnih žena koje su bile dio izviđačkog pokreta i na koje je to utjecalo u kasnijem životnom dobu. Zato, go girl!! Nije to ništa strašno!

Želimo da se pčelice, planinke, brđanke i sve druge žene, majke, kraljice, ribice (kako god da se nazivate) dobro osjećaju u izviđačkom pokretu jer tu i pripradaju.  Budimo zajednica žena koja se podržava i dijeli iskustva. Pišite nam svoje priče, šaljite ih na e-mail: scoutsisters.bh@gmail.com i bit će nam veliko zadovoljstvo pročitat ih i objaviti, stvorimo mrežu dobrih ženskih izviđačkih priča, sugestija i savjeta! 

Žene koje su kao djevojčice bile u izviđačima želimo ohrabriti da pišu svoja sjećanja, uspomene i iskustva, a zašto da se i ne biste vratili svom Odredu i stvorile neke nove uspomene?! – razmislite  i o tome!

Šaljite nam Vaše priče, anegdote, fotografije, pronađite svoju Scout Sister iz djetinjstva i obnovite daavno započeto prijateljstvo!

Budimo jedna drugoj sestre. 

I budimo sestra svakoj djevojčici, djevojci i ženi u izviđačkom pokretu!!

Z - D - R - A - V - O !!!

Vaše Scout Sisters BH!