srijeda, 12. kolovoza 2020.

Lamia Peco: Terapija prirodom je jedinstvena i potpuno besplatna


Lamia Peco, instuktorica yoge (Mostar, BiH)

Kako #scoutsistersbh i izviđači vole prirodu, odlučili smo malo proširiti naš krug prijatelja prirode. Tako smo o prirodi i njenim dobrobitima razgovarali sa instruktoricom yoge Lamiom Pecom.

Ukratko da je predstavimo...

Lamia Peco – Intenzivno se bavi praktičnim i duhovnim usavršavanjem te redovno praktikuje Yogu. U zadnjih pet godina stekla je iskustvo i znanje o Hatha Yogi. Učestvovala je na raznovrsnim radionicama, predavanjima i seminarima o meditacijama, tehnikama disanja, ayurvedskoj medicini i fzičkim pokretima, koji su održavani u Mađarskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Predvodila je grupne časove Yoge, kao i individualne i privatne treninge. Završila je  instruktorski kurs Yoga Teacher 100 cc i obuku za učitelja Essential Yoge u svjetski priznatoj školi Yoga Allience International India School i vodi individualne časove Yoge. Lamia je također instruktorica Kundalini Yoge po učenju Yogi Bhajana.

Lamia zajedno sa instruktoricom Yoge Majrom Lalić uskoro otvara vrata Yoga centra Lama u Mostaru, što #scoutsistersbh u potpunosti podržavaju. 

Scoutsistersbh: Možete li nam reći nešto o samom značaju boravka u prirodi za naš organizam?

Lamia: Boravak u prirodi je neophodan za naš organizam, jer djeluje relaksirajuće i umirujuće na naše tijelo. Priroda na nas djeluje kao lijek i pomaže nam da se osjećamo bolje. Niz istraživanja je pokazalo da boravak u prirodi utiče na oporavak od stresa, opušta napetost u mišićima, snižava nivo hormona stresa, krvni tlak i otkucaje srca. Šetanje šumskim stazama i boravak pored vodenih površina balansira naše mentalno zdravlje, i ispunjava nas osjećajima svježine i budnosti, vitalnosti i povećane koncentracije. Sve ove blagodati možemo iskusiti bilo kada i s prirodom uspostaviti blizak odnos.

Netaknuta priroda nas podržava i inspirira da kroz promatranje polako otkrivamo dio njene ljepote i u našoj nutrini. Yoginska praksa u prirodi je   privlačna ljudima koji vole uživati u miru i provoditi svoje vrijeme baveći  se aktivnostima usmjerenima prema samima sebi. Organizacija joga programa u takvom okruženju stvara idealan spoj ambijenta i sadržaja koji se u njemu provode.


Lamia Peco (Asana: Natarajasana/plesač)

Scoutsistersbh: Šta znači uzemljenje? To često možemo čuti kao osnovu svakog od nas, pa te molimo da nam svima objasniš šta to znači.

Lamia: Priroda, kao srž našeg postojanja – uz sve svoje ljepote i čuda, izvor je zdravlja i životne ravnoteže. Posljednjih nekoliko godina sve je popularniji koncept “groundinga” ili „uzemljenja“, pogotovo u zemljama i regijama gdje je posebno naglašen urbanizam i brzi ritam života. Uzemljenje počiva na principima izvorne ljekovitosti prirode same po sebi, znatnom utjecaju okoliša na naše tijelo i psihu, te važnosti interakcije između čovjeka i prirode. Sam čin uzemljenja poboljšava ravnotežu simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sustava. Terapija prirodom je jedinstvena i potpuno besplatna. Ako se tokom boravka u prirodi osoba izuje i bosim nogama hoda po zemlji, njezino je tijelo u potpunoj vezi sa Zemljom. Takva terapija ne samo da podiže raspoloženje i osjećaj ugode nego ima potencijal izliječiti i uspostaviti narušenu ravnotežu organizma.

Scoutsistersbh: Izviđači na svojim aktivnostima dan uvijek počinju jutarnjom gimanstikom odnosno vježbama razgivabanja. Koje vježbe/asane se preporučuju raditi ujutro nakon ustajanja?

Lamia: Joginske vježbe se preporučuju  raditi u jutarnjim satima, zbog povećane količine prane – životne energije koju unosimo u tijelo putem disanja. Buđenje i početak dana uz joginsku praksu odličan je način da svaki dan započnemo ugodno, ali i da podesimo odgovarajuće raspoloženje za sve obaveze koje nas kasnije čekaju. U jutarnjim satima najljepše je izvoditi Pozdrav Suncu ili  Surya Namaskar, asane koje otvaraju srce i joginske tehnike disanja – Pranayame.

Lamia Peco (Asana: Stoj na glavi/Shirshasana)

Scoutsistersbh: Kako zajednica, kao što je izviđačka, utječe na naše energetsko povezivanje kroz razvijanje kolektivne svijesti?

Lamia: Smatram da svaka zajednica koja djeluje za dobrobit prirode i živih bića, radeći sve ono što ima pozitivan učinak na jedinku, pospješuje širenje pozitivne energije i kolektivno spajanje na energetskom nivou. Kada djelujemo kao zajednica za dobrobit čovječanstva osvještavamo  širenje svijesti sa nižih nivoa na više nivoe i postajemo bolje osobe sa drugačijim pogledom na svijet potpuno konektovani sa majkom Prirodom.

Scoutsisterbh: Možeš li nam reči nešto o sestrinstvu i važnost  takve zajednice za razvoj individue?

Lamia: Žene bi trebale da svjesno rade na sebi i upoznaju vlastito tijelo iz jedne dublje perspektive jer na taj način imaju sposobnost da budu u balansu i harmoniji, te da podižu nivo svijesti kako bi bile zadovoljnije sobom. Na taj način žena postaje prijatelj ženi. Dužnost svake žene jeste da pomaže ostalim ženama. Skupine žena koje kroz sestrinstvo pokazuju podršku i pružaju zdrav odnos kroz zajednicu je jedna od bitnijih stavki u životu, jer se na taj način širi ljubav, razumijevanje,podrška i sigurnost. Zdrava žena, je zdrava majka koja utiče na odgoj djeteta i na taj način svijet čini boljim.

Lamia Peco i polaznice časa Kundalini Yoge 


Tekst pripremila: Amila Masleša