četvrtak, 5. studenoga 2020.

Scoutbrothers: Muškarci i brkovi

PODIZANJE SVIJESTI: Koristeći brkove kao glavni pokretački simbol Movember se fokusira na podizanje svijesti javnosti o tri ključna područja: rak prostate, rak testisa, mentalno zdravlje i prevencija samoubistva.
 

Izviđačka zajednica veliku važnost polaže zdravlju svojih članova. Zato danas, naše izviđače podsjećamo na važnost brige o svom zdravlju. Pridružujemo se Movember pokretu!

Movember je godišnji događaj koji uključuje uzgoj brkova tokom mjeseca novembra radi podizanja svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca, poput raka prostate, raka testisa i samoubistva muškaraca. Potičući muškarce (koji se nazivaju i "Mo Bros") da se uključe, Movember želi povećati rano otkrivanje raka, dijagnozu i efikasne tretmane i na kraju glavni je cilj smanjiti broj smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti.

Pored godišnjih pregleda, Fondacija Movember ohrabruje muškarce da budu svjesni porodične historije raka i da usvoje zdraviji način života.

Osnivač svjetskog izviđačkog pokreta Rober Baden Powell veći dio svog života nosio je čupave brkove. Možda će vam trebati više od mjeseca novembra da postignete guste brkove poput Baden-Powellovih, ali ovaj mjesec možete probati i time svakako sebe i svoju okolinu podsjetiti na važnost očuvanja muškog zdravlja.


Tekst pripremila: Amila Masleša