utorak, 10. studenoga 2020.

Mašine za pranje posuđa - evo ko ih je izumio i zašto!?

Nekad treba sebi i olakšati... Zapravo, moram se ispraviti, sebi treba uvijek olakšati - kad god dobijemo priliku za to... Bez obzira šta drugi rekli, olakšaj sebi, nemaš ih stotine na raspolaganju - imaš SAMO JEDNU SEBE!

Budimo zahvalne Josephine Cochrane na savršenom izumu automatske mašine za pranje posuđa. Mašine nam dozvoljavaju da se umjesto stajanja za sudoperom posvetimo drugim stvarima. Da bismo imali više vremena za malo zanimljivije aktivnosti ili predah od posla ili za kaficu sa porodicom i prijateljima - zašto ne bismo kliknuli dugmić na mašini?! :)

Josephine Cochrane (1839 – 1913) izumila je prvu automatsku mašinu za pranje suđa 1886. godine u Shelbyvillu, Illinoisu. Ona je bila izrazito bogata žena koja je pravila jako puno večernjih zabava. Iako je imala sluge koje su prale njeno suđe, htjela je imati mašinu koja će taj posao raditi puno brže i to bez čestog razbijanja. Zato je sama konstruisala mašinu za suđe, prenosi portal enterijer.ba.

Prvo je izmjerila svoje suđe i napravila žičane komore – svaka je bila posebno dizajnirana za tanjire, šoljice i escajg. Komore bi stavila u točak koji bi se ravno ubacio u bakreni bojler. Motor bi pokrenuo točak, dok bi vruća voda sa sapunicom špricala iz bojlera i padala na suđe. Svoj izum otkrila je 1893. godine na Svjetskom sajmu u Čikagu, gdje je osvojila prvu nagradu. 


Njenim prijateljima se svidjela mašina za suđe, tako da je uskoro počela dobijati narudžbe za mašinu od restorana i hotela u Illinoisu. Patentirala je dizajn i počela sa proizvodnjom. Njena kompanija je danas poznata pod nazivom KitchenAid.

Druge kompanije su za potrebe restorana pravile mašine za suđe koje je pokretala para. Radile su tako što se prljavo suđe vrtilo u košari ispod mlazova vrele vode.

Tek 1950-tih mašine za suđe postale su jeftinije i manje, te kao takve su počele privlačiti pažnju javnosti.

(PREUZETO SA ENTERIJER.BA)
Tekst pripremila: Tea Katica