četvrtak, 6. kolovoza 2020.

Zašto nosimo izviđačke marame?

Ponosni nosioci statusnog simbola kroz cijeli život – nosimo izviđačke marame!

Marama je vrsta odjevnog predmeta koja je povezana s onima koji rade ili žive na otvorenom, uključujući radnike na farmama, kauboje, mornare i izviđače. Najčešće je i danas viđamo u izviđačima, gdje su održala tradicija izviđačke marame kao dijela uniforme.

Marama je trokutasti komad tkanine ili kvadratni komad presavijen u trokut. Najduži rub se mota prema špicu, ostavljajući jedan dio neokrenut. Marama se zatim pričvršćuje oko vrata, a krajevi su vezani ili pričvršćeni posebnim čvorom ili nekim bedžom.

  • Simbol izviđača

Marame su dio izviđačke uniforme i održale su se kao takve u izviđačkom pokretu u svim dijelovima svijeta.  Najčešće je simbolična i predstavlja pripadnost vodu/ odredu/državi (ako se radi o međunarodnom izviđačkom skupu).  Ali zapravo je kreirana da bude savršene veličine za korištenje kao trokutasti zavoj za prvu pomoć.

Marama u bojama BiH - za Svjetsku izviđačku smotru

Porijeklo izviđačke marame veže se sa Roberta Baden-Powella (kao naravno i cijeli izviđački pokret),  davne 1896. godine, gdje je radio s Frederickom Russelom Burnhamom, izviđačem rođenom u Americi, zaposlenom u britanskoj vojsci. Podaci kažu da je Baden-Powell „kopirao“ Burnhamov praktični stil odijevanja koji je podrazumijevao "maramu sive boje, lagano vezanu oko vrata kako bi spriječio opekline od sunca".  

Kad je Baden-Powell pokrenuo Pokret izviđača s knjigom Izviđači za dječake 1908, propisao je maramu ili šal kao dio izviđačke uniforme, za koju je rekao da je "vrlo nalik uniformi koju su nosili moji ljudi kad sam zapovijedao Južnoafričkom policijom. ”. Nastavio je: "Svaka jedinica ima svoju boju šala. Budući da je čast vašeg vojnika vezana u marami, morate biti vrlo oprezni da budete uredni i čisti." U početku su se izviđačke marame vezivale raznim čvorovima, ali upotreba  čvora za maramu (woggle), nastala je u Sjedinjenim Državama početkom 1920-ih i brzo se proširila u pokretu izviđača.

U izviđačkim kampovima i jamboreeima marame predstavljaju jedinice, podkampove ili logor u cjelini. Zabavni šalovi koriste se i kao uspomena na izviđačke priredbe.

Primjer američke i britanske izviđačke marame

  • Izviđačke uspomene
Marame su važna stavka i neizostavni dio uspostavljanja novih prijateljstava, učvršćivanje odnosa, ljubavnih veza i prijateljstava! Stoga, veoma često se događa da na izviđačkim druženjima na kojima upoznajemo izviđače i planinke iz drugih odreda,gradova,država - razmjenjujemo marame sa onima koji su nam prirasli k srcu. Dajemo dio sebe, a primamo nove ljude u svoj život, jačamo prijateljstva i odnose. To je zaista jedna najbolja izviđačka uspomena koju izviđači mogu razmijeniti i pokloniti jedni drugima!

  • Svjetski dan izviđačke marame

Svake godine 1. avgusta izviđači u cijelom svijetu  obilježavaju Svjetski dan izviđačke marame. Ovaj dan je važan za sve aktivne, kao i bivše izviđače kako bi pokazali svoj izviđački ponos noseći u javnosti svoje marame. Danas to često podrazumjeva i slika sa maramom na društvenoj mreži te i na taj način se promoviše svoj odred i izviđaštvo.

Marame kao uspomena - Rijad Gosto (OI Stari grad) predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom skautskom Jamboree-u u Japanu 2015.

Tekst pripremila: Amila Masleša


Nema komentara:

Objavi komentar