subota, 3. listopada 2020.

ČVOROLOGIJA – cijenjena vještina koja ima svoju historiju

Životne aktivnosti vezane za užad i čvorove kreću od gradnje skloništa pa sve do gradnje mostova i brodova. Naši drevni preci su koristili čvorove za izgradnju skloništa, za lukove i strijele, te za postavljanje zamki, dok bi se za kreativne i dekoracijske svrhe koristili ukrasni čvorovi poput pletenica, upleta i sličnog.


Užad i čvorovi – pogled u prošlost

 

Drevni Egipćani su vjerovatno prva civilizacija koja je proizvodila uže na industrijskoj količini jer su bile potrebne enormne količine za vuču velikih kamenja za izgradnju piramida i drugih građevina. 


Praktičnost i višestruku upotrebu užadi i čvorova su prepoznali ribari i moreplovci koji ih od davnina koriste za sve i svašta u svom poslu. Vođeni višestrukom namjenom konopca, svako ko bi se našao u prirodi, na otvorenom ili je uključen u aktivnosti na otvorenom shvata važnost užadi i čvorova – bilo da se radi o kampovanju, planinarenju, jedrenju ili preživljavanju u prirodi. Procijenjuje se da je oko 90% svih poznatih čvorova djelo moreplovaca, a samo 10% rezultat ostalih raznovrsnih zanimanja – ribiča i strijelaca, mesara, stolara, alpinista, hirurga i lučkih radnika. Tu su i krvnici koji su osmislili omču za vješanje.

 

Slobodno možemo reći da aktivnosti vezane za užad i čvorove kreću od gradnje skloništa pa sve do gradnje mostova i brodova. Naši drevni preci su koristili čvorove za izgradnju skloništa, za lukove i strijele, te za postavljanje zamki, dok bi se za kreativne i rdekoracijske svrhe koristili ukrasni čvorovi poput pletenica, upleta i sličnog.

 

Čvorovi kao matematički i narativni sistem zapisivanja podataka


 

Pojedine drevne civilizacije su koristile sofisticirane kodove i sisteme u kojima su čvorovi koristili kao simboli za označavanje brojeva, te je broj simboliziran vezivanjem jednostavnih čvorova u nizu. Ovaj „jezik“ od simbola čvorova je poznat kao KHIPU. Kulture koje su koristile ovu tehniku su Zuni iz Novog Meksika te se mogu pronaći i dokazi o korištenju i kod peruanskih Inka. Više informacija o tajanstvenom čvorološkom kodu možete pročitati u tekstu: KHIPU - misteriozni način komunikacije koji ni danas nije u potpunosti razotkriven!

 

Prva knjiga o čvorologiji 

 

Prva knjiga o čvorologiji je objavljena 1944. godine  u Americi, a napisao ju je Clifford W.Ashley pod nazivom „The Ashley Book of Knots“. Knjiga je poslastica za sve ljubitelje čvorologije, u njoj je opisano više od 3 800 čvorova uz više od 7000 crteža/ilustracija. Ashley (1881-1947) je bio jedan od vodećih stručnjaka svog doba za čvorove i vezivanje čvorova.
Tehnika vezivanja čvorova / podjela i namjena

 

Kada dovedemo u pitanje namjenu čvorova i njihovu primjenu u stvarnom životu treba obratiti pažnju na vrstu/materijal od kojeg je uže napravljeno, te imati na umu da čvor kada se napravi mora imati način na koji će se lagano razvezati, u suprotnom nije praktičan i neupotrebljiv je u praksi. Čvorovi moraju biti sigurni, uže snažno, a razvezivanje jednostavno!

 

Na primjer, jačina i sigurnost čvorova je važna planinarima i alpinistima koji najčešće koriste masivnije čvorove koji mogu izdržati naprezanja, i koji će ojačati konopac što će im pružiti stabilnost pri penjanju ili prijenosu opreme, tereta sa sobom.

 

Čvorove dijelimo na:

 osnovne (osmica, dvostruka osmica, bulin, dvostruki zavezni ...) ;

 pomoćne (vrzin, ambulantini, osiguravajući i sl.).

 

Prema namjeni ih dijelimo na:

- čvorove za osiguravanje užadi

- čvorove za spajanje užadi

 

5 osnovnih uvjeta koje čvorovi moraju ispunjavati da bi se našli u primjeni:

 • sigurnost (čvor se pod opterećenjem ne smije razvezati)
 • nosivost (čvor je ''najslabija karika u lancu''- smanjuje nosivost i do 40 % i zato treba težiti da se uvijek odabere onaj čvor koji najmanje oslabljuje uže)
 • svrsishodnost (svaki čvor ima svoju namjenu i prednosti u određenim situacijama pa ih valja primjereno tome i koristiti)
 • jednostavnost izrade (podrazumijeva lakoću izrade i kontrole)
 • razvezljivost (čvor se pod opterećenjem zateže - treba birati čvorove koje ćemo nakon upotrebe lako razvezati)

Primjena tokom boravka u prirodi


Boravak u prirodi na bivacima, izletima ili logorovanjima često vas može doveti u situaciju da morate čvrsto spojiti dva drveta, nastaviti dva užeta ili skratiti predugačko bez kidanja. U tome pomaže upravo vještina o kojoj danas govorimo, čvorologija. Pri izradi objekata i patenata umjesto eksera da spoji dva drveta se koristi uže, uže treba biti kvalitetno i mora dati čvrste i sigurne spojeve kako ne bi došlo do obrušavanja objekta.


Zaustavni čvorovi se koriste za sprječavanje klizanja kraja užeta kroz neki otvor ili rupu. Najčešće se vežu kao posljednji čvor na kraju užeta, najjednostavniji primjer osiguravanje kraja konca kako se ne bi provukao kroz ušicu igle. Nadalje, izrada improviziranih mornarskih ljestvi nizanjem zaustavnih čvorova koji osiguravaju daljnje pomicanje prečki. Koristimo ih na logorovanju prilikom podizanja šatora i izrade zaklona.

 

Da bi čvorolog mogao čvorove pravilno i sigurno primijenjivati, on mora:

 • Da čvorove redovito vježba, jer ih inače lako zaboravi;
 • Da ih u svakoj situaciji za izvesti i lijevom i desnom rukom, brzo i sigurno, a isto tako i razmrsiti. Kako bez rukavica, tako i s njima;
 • Da u svakoj situaciji zna procijeniti koji se čvor mora upotrijebiti;
 • Da pramenove čvora izradi tako da idu paralelno, a kod nekih čvorova koji se rade na kraju užeta da jednom kraju užeta osigura ispust od deset debljina užeta;
 • Da u izradi čvorova ne bude površan, jer o njemu često ovisi život penjača;
 • Da čvorove koje izvodi manje iskusan partner bez uvrede provjerava.


Primjeri pojedinih čvorova koji se najčešće mogu pronaći na izviđačkim takmičenjima za djecu

Policijski/detektivski/lisice


Ako želimo vezati nekome ruke, ili povezati dvije oblice debljim užetom.

Ambulantni

Koristi se za povezivanje dva kanapa iste širine.  Nikada ne sme da se koristi za penjanje ili za  kritične tovare jer može da se razloži u dva polu  čvora i da sklizne. Može da se jako stegne i teško  odveže. Često se pogrešno vezuje kao bablji čvor. Koristi se u nautici, u prvoj pomoći i u mnogim drugim slučajevima.

Ribarski čvor

Služi da prilikom nekog posla skratimo uže za onoliko koliko nam je potrebno, a da ga ne režemo; razvezuje se istog trena kad potegnemo za srednji dio skraćene špage

Zastavni / mrtvi čvor
Ima mnoge namjene, ali po pravilu, čvor služi za povezivanje zastave sa konopcem na jarbolu.  Ukoliko zastava zapne na vrhu jarbola, jači trzaj će  biti dovoljan da se čvor razveže i da zastava padne.  Koristi se i kao deo drugih čvorova kada se želi lako odvezati čvor. Zateže se pod teretom, a lako se  odvezuje povlačenjem slobodnog kraja.

Dupla osmica

Koristi se za povezivanje dva kanapa koji se ne razlikuju puno u širini. Veoma se lako vezuje i nije ga teško kasnije razvezati, ali ima manu da je veći čvor, što znači da lakše može da zapne. Kao meru sigurnosti, dobro je ostaviti malo duže krajeve. Konopci moraju biti paralelni!


Tekst pripremila: Tea Katica


KHIPU - misteriozni način komunikacije koji ni danas nije u potpunosti razotkriven!

Čvorovi i čvorologija koju danas učimo u izviđačima seže daleko u prošlost i čine važan dio historije i razvoja čovječanstva. Svi mi koji poznajemo čvorologiju, zahvaljujući izviđačima, trebamo biti ponosni na sebe, jer ako zavirimo u prošlost naći ćemo brojna istraživanja i zanimljivosti vezane upravo za ovu, danas izviđačku, vještinu.

Čvorovi su se se koristili u mnoge svrhe, a u nekim drevnim civilizacijama bili su način za memorisanje podataka, sistem napravljen od čvorova koji ni dan danas nije odgonetnut!

Sada ćemo pisati malo više upravo o tome ... 

KHIPU (španski: quipu) je sistem bilježenja podataka koji se koristio u Južnoj Americi prije kontakta sa Evropom. Na kečuanskom jeziku  khipu  znači čvor. 

KHIPU se sastoji od više užadi (vune ljame ili alpake, odnosno pamuka) na kojima su podaci bili zabilježeni čvorovima. Najstariji arheološki nalazi khipua dolaze do 3 hiljade godina prije nove ere i to ga čini jednim od najstarijih sistema za bilježenje podataka. Koristili su se u carstvu Inka do 1570ih godina. 


INKE I MISTERIOZNI KHIPU

Carstvo Inka (1400.-1532. N. E.) - jedna je od rijetkih drevnih civilizacija koja nam govori u više dimenzija. Umjesto riječi ili piktograma, Inke su koristile khipu - uređaje s čvorovima - za komunikaciju izvanredno složenih matematičkih i narativnih informacija. Ali, nakon više vijekova proučavanja, i dalje nismo u mogućnosti u potpunosti razbiti šifru khipusa. Izazov nije u nedostatku artefakata - danas nam je poznato preko 1.000 kipua - već u njihovoj raznolikosti i složenosti. Istraživači se suočavaju sa desetinama hiljada čvorova koje su vezali različiti ljudi, u različite svrhe i u različitim regijama carstva.

Koristeći lokalno dostupne materijale kao što su vuna od ljame i pamuk, khipukamayuqs (izrađivač čvorova) kodirao je administrativne podatke poput popisnih podataka i raspodjele poreza u uvijenim žicama ovih drevnih proračunskih tablica.


Birokrati iz Carstva Inka koristili su te podatke kako bi pratili najveće carstvo u predkolumbijskoj Americi. Otprilike jedan vijek znamo da računovodstveni khipus slijedi šemu od 10 čvorova (zamislite abakus napravljen od niti). Međutim, ti kvantitativni khipus čine samo oko dvije trećine danas preostalih uzoraka. Preostala trećina tih uređaja - takozvani narativni khipus - čini se da sadrži kodirane nenumeričke, narativne informacije, uključujući imena, priče, pa čak i drevne filozofije. Za one koji vole zagonetke, narativni su khipus božji dar, piše portal Sroll.in.


KHIPU DANAS - dio nacionalnog blaga i tajanstvena turtistička ponuda


U nekim selima Perua khipu se koristi i danas u ritualne svrhe, održavajući svoju tradiciju. Tehnika KHIPU u turističkim ponudama i inostranim medijima često je nazvana i kao KNOTTY TAIL (bajka o čvorovima) ili TALKING KNOTS (čvorovi koji pričaju). Upotreba čvorova postoji i danas u malom peruanskom gradiću koji gaji tradiciju i kulturu civilizacije Inka. Grad San Andreas de Tupicocsha nositeljima gradskih družnosti svečano uručuje obojeni motiv čvora kao medalju. Ovo je jedino mjesto u Peruu gdje KHIPU (čvor) ima službenu ulogu, u ceremonijama. Vlada Perua je ovaj svečani ritual proglasila dijelom kulturne baštine zemlje. Misteriozni čvorovi su danas velika turistička atrakcija u Peruu.


Primjerci khipu-a su izloženi u mnogim svjetskim muzejima i čine vrijedne eksponate: Princenton University Museum, American Museum of Natuarl History u New York-u, Muzej Radicati u Peruu, te drugi muzeji u Chileu, Berlinu,  Švedskoj, Francuskoj i mnogim drugima širom svijeta. 

Slike eksponata u nastavku su preuzeti sa www.khipukamayuq.fas.harvard.eduTekst pripremila: Tea Katica