subota, 18. srpnja 2020.

Toalet i higijena - budi osvještena #scoutsister!

Kada kampujemo/logorujemo bilo u izviđačkom kampu ili autokampu važno je da se povede posebna briga o održavanju toaleta. Prvenstveno, shvatimo da odlazak na kampovanje nije posjeta hotelu za pet zvijezdica, niti hotelu sa tri zvjezdice, niti imate redovnu dnevnu room service :)

Kada se odlučite za kampovanje, obavezno sa organizatorima provjerite kakve toaletne uslove nude. Naravno sve zavisi gdje se prostor za kampovanje nalazi i koji su dostupni uslovi. Toaleti su vanjski i voda u kampovima je obično hladna, te treba malo stisnuti zube i okupati se. Ukoliko smo na planini voditi računa da sa zalaskom sunca padaju temperature, te da kupanje treba obaviti cca oko 17h i dozvoliti kosi da se prirodno na suncu osuši.

WC-ovi u kampovima su zajednički za sve učesnike, stoga je neophodno voditi računa o higijeni. Kada posjećujemo wc, preporučujemo da to bude rano ujutro ili malo kasnije, ili kada su svi ostali na kupanju, tada sa manje pritiska možete se lakše opustiti i obaviti sve što trebate u wc-u 😁
Nemojte se iznenaditi ako u kampovima zateknete umjesto wc-školjke dobri stari ćućavac – na veći broj ljudi ova opcija je čak prihvatljivija jer garantuje bolje  higijenske uslove nego sjedanje na wc-školjku. Iskreno, manje je udoban, ali praktičan i higijenski čišći, te zahtjeva manje održavanja, ne trači nam vrijeme, i čim završimo odlazimo, nema bespotrebnog sjedenja kao na wc-šolji. 😅

Prema iskustvu u izviđačkom kampu najviše vremena, sa ponosom, na šolji provode muškarci, jer te aktivnosti za njih su mnogo više relaksirajuće nego za djevojke 😂 kako god čudno zvučalo, za razliku od ljepšeg spola, muškarci ne osjećaju nikakve neugodnosti ili stid ako ispuštaju golubove ili proizvode raznorazne zvukove dok čekate na red ispred wc-a... Ako kampujete sa partnerom nemojte se iznenaditi ako se prepusti zovu prirode i preostalom izviđačkom društvu, znamo mi da nije takav kod kuće! 😂😂😂

Naš savijet je da u svakom slučaju pronađete neko komforno vrijeme za posjetu wc-u i opustite se maksimalno 😁 ne želimo napuhan stomak u kostimiću!  Izbjegavate sjedanje na školjku, prvo je oblozite toalet papirom ako baš morate sjesti.

Jedina stvar koju smijete baciti u wc školjku je TOALET PAPIR! Sve ostalo nije razgradivo i dovest će do začepčjenja wc-a.

Vlažne maramice, tufere, štapiće za uši, higijenske i dnevne uloške NIPOŠTO ne bacati u wc-školjku jer tada će zagarantovano doći do začepljenja, i cijeli kamp će biti uznemiren zbog toga. Napravit ćete veliki problem. Vjerujte da su djevojčice, djevojke i žene često neodgovorne što se tiče ove stavke i s vremena na vrijeme naprave problem. Svaki toalet ima kantu za otpatke, i sve iskorištene vlažne maramice i uloške bacati isključivo u korpu za otpatke. Nakon korištenja wc-a sve ostaviti uredno i prebrisano, očišćeno, jer ako čistimo svi iza sebe, wc će uvijek biti čist i uredan.

Nerazgradive stvari koje također ne bismo trebali bacati u wc školjku: opuške od cigareta, hanzaplaste, vatu, tampone i sve ostale predmete koji nisu razgradivi, i doprinose začepljenju cijevi.

Kada kampujete sa izviđačkim odredom, obično tu budu dnevno zadužene po 2-3 osobe, koje vode računa o tome da li ima dovoljno toalet papira, sapuna, da li je potrebno kante prosuti, očistiti wc i slično. Mnogi ovu obavezu smatraju najgorom kaznom koju mogu dobiti tokom kampovanja, te bi sve na svijetu dali da ne moraju vršiti dnevni obilazak toaleta. No, sve je to zbog negativnih iskustava i iznenađenja koja nas povremeno zateknu u wc-u.

Ako je kišovito vrijeme, potrudite se da ne ostavljate blatnjave tragve u wc-u na pločicama.

Svako čišćenje je lakše kada svi vode računa o tome kakvo mjesto ostavljaju iza sebe. Žene budimo odgovorne i otpatke bacajmo na predviđena mjesta.

Budi higijenski osvještena #scoutsister!



Tekst napisala: Tea KATICA