ponedjeljak, 17. kolovoza 2020.

Boravak u prirodi sa malim djetetom?! Zašto da ne!

Svako logorovanje iznova donese nova iskustva i poznanstva, bez obzira na to što ste već nekoliko godina na jednom mjestu, novim stvarima nikad kraja. #ScoutSistersBH logoruju od djetinjstva na Boračkom jezeru, u organizaciji Odreda izviđača "Stari grad" Mostar. Sada kada je i ovogodišnje "Logorovanje 2020" iza nas, reći ćemo vam šta nas je posebno dojmilo!

Naša nova #scoutsister Minja je jedna tako mila i predivna žena, prijateljski raspoložena i uvijek nasmijana... majka neodoljive djevojčice Elle koja nam je svima na logorovanju ukrala srce 💜 Njen glas u rano jutro, dozivanje imena,ozareno dječije lice, je ono što vam odmah izmami osmjeh na lice! Bolji početak dana ne može biti!

Minja je pristala podijeliti sa nama i vama svoje prvo iskustvo u prirodi sa malom kćerkom, te joj se ovim putem i zahvaljujemo. Vjerujemo da će mnogim roditeljima biti inspiracija i motivacija za korak naprijed po pitanju male djece u kombinaciji sa prirodom, kampovanjem i logorovanjem.

Kako se Minja odlučila da na logorovanje krene sa svojom trogodišnjom djevojčicom, prenosimo u potpunosti u nastavku...



Tekst piše: Minja Vašiček

Kako sa djetetom od tri godine provesti 7 dana u prirodi - bila je moja prva misao, ali i rečenica svih onih kojima bi rekla da za par dana idemo na Boračko jezero na logorovanje.

Vagala sam danima kao što to radi svaki roditelj pri pomisli da uslovi u prirodi nisu ni blizu uslovima koje imamo u našim domovima. Kasnije se ispostavilo da je ova moja odluka bila nešto najbolje što možete priuštiti sebi i svom djetetu, za fizičko i psihičko zdravlje i skoro je besplatno.

Prvi utisci...

Moja curica nije imala pojam o jezeru, niti o boravku u prirodi jer smo do sada obično ljetovale u Hrvatskoj i za to plaćale poveće sume novca da bi imale sav komfor koji imamo kod kuće - a što se na kraju pretvori u neprekidno trčanje jer  život sa trogodišnjim djetetom je izazovan i zahtjeva vašu stalnu pažnju.

Po dolasku na Boračko jezero Ella je bila oduševljena brojem djece koja su došla zajedno sa njom, svi su bili sretni i uzbuđeni jer su znali da ih čeka sedam nezaboravnih dana druženja i učenja u prirodi.

Ono što sam mogla primjetiti kada smo stigli jeste da je sve čisto, da postoje tačno određena pravila i zadaci kojih se moraju pridržavati svi članovi zajednice uključujući i odrasle. Ta  pravila uglavnom su vezana za čistoću logora, čistoću wc-a (postoji muški i ženski wc), čistoću i red u trpezariji i kuhinji, pravila na plaži i u logoru.


Smještaj u kolibama

Budući da je Elli tri godine dobile smo baraku jer je sa tako malim djetetom lakše u baraci, pogotovo zbog popodnevnog spavanja jer u šatorima preko dana bude previše vruće. Barake su također bile savršeno čiste, a ono zbog čega mi je bilo posebno drago jeste da na prozorima baraka ima mreža koja će vas i vašu bebu štititi od raznih kukaca kojih u toku noći može biti više nego po danu. U barakama imaju i utičnice što je praktično ako koristite kuhalo za hape ili fen. Moram naglasiti da je u barakama odlično spavati jer u toku dana nije vruće, a u noći nije hladno tako da vam ne treba debela vreća za spavanje.


Prostranstvo, sloboda i priroda su probudili istraživački duh

Logorovanje sa Ellom u početku se činilo nezamislivo, ali je na kraju bilo nevjerovatno zanimljivo. Njenom malom istraživačkom duhu bila je zanimljiva svaka buba, pauk ili gušter, po plaži je pokušavala hvatati leptirove, a navečer bi se nadala da će naići na nekog skakavca ili bubu sa dugim nogama, uživala je pri prolasku kroz šumu svaki dan kada krenemo na plažu, uživala je u cvrkutu ptica, tišini i mirisu šume rano ujutro.



Dnevne planirane aktivnosti

  • Buđenje u logoru je u 8.00 sati što vam daje dovoljno vremena za jutarnju higijenu, da se razbudite i spremite za doručak  koji je u 9.30. Djeca prije doručka imaju jutarnju fiskulturu, što mislim da je jako zdravo za svako dijete.
  • U 11.00 sati se kreće na plažu. Već ranije sam spomenula da na plaži postoje tačno određena pravila i par starijih osoba koje se brinu za vaše dijete tako da možete biti sigurni ukoliko šaljete djete na logorovanje bez vas. Sva djeca su uvijek zajedno i nije dozvoljeno odvajanje. Također je obavezno da prilikom kretanja u logoru i izvan njega sva djeca i odrasli nose izviđačku maramu kao znak raspoznavanja.

  • 13.30 je vrijeme za ručak, a nakon ručka imaju izbor da idu na kupanje, da spremaju KZP (kulturno zabavni program) ili uče izviđačke vještine. Nakon ručka Ella je obično spavala jer je tako navikla i kući, a spavanje je trajalo malo duže jer cjelodnevna igra i uživanje na svježem zraku zahtjevaju i dosta odmora, pogotovo za tako male djevojčice.

  • Od 19.30 je večera koja je zaista uvijek bila ukusna, a cijela ishrana se bazirala na voću, povrću i žitaricama. Ono što me posebno fasciniralo jeste da ukoliko ste vegetarijanac, kuharice će vam rado izaći u susret, samo to trebate naglasiti prilikom prijave za logorovanje. U logoru ima i kantina, tako da djeca mogu uživati u sladoledima, raznim sokovima i drugim slatkišima ukoliko to žele, a cijene su i više nego pristupačne. Za malo starije tu je i kafa ili čaj tako da ništa ne morate nositi od kuće
  • Nakon večere, svaku noć je organizovan KZP. Bilo je uživanje gledati djecu kako zajedno smišljaju skečeve ili pjevaju oko logorske vatre. U KZP-u je posebno uživala Ella i zajedno sa djecom plesala i pjevala što možete vidjeti po slikama. U 22.00 je povečerje.

Par stvari koje vam trebaju kada idete na logorovanje sa djetetom:

1. Spisak: Sedmicu dana prije polaska napravite spisak svega što vam treba za vas i bebu. Tako ćete se lakše spakovati, a i bit ćete sigurni da niste nešto zaboravili.

2. Posteljina: Ponesite svoje jastuke, navlake za madrac, pokrivače i vreće bilo da spavate u šatoru ili baraci. Sa svojom posteljinom ćete se osjećati ugodnije, a i nikada ne znate koliko noći mogu biti kišovite i hladne.

3. Prva pomoć: Iako je logorovanje organizovano, organizatori imaju prvu pomoć i sve neophodno u slučaju tempereture, ujeda i sl, ipak preporučujem vam da nosite svoju prvu pomoć sa lijekovima i stvarima koje je vaše dijete već prije koristilo. U blizini logora uvijek ima doktor (ambulanta) tako da možete biti sigurni da dijete ili vas može neko pregledati i pružiti vam pomoć ukoliko to bude potrebno.

4. Omiljena igračka: može pomoći djetetu da lakše zaspe, ili da se smiri ako je nervozno, a i pružit će mu sigurnost koju ima kod kuće. Nemojte zaboraviti igračke kao što su rekete, lopta, kantica i lopatica za igru preko dana i na plaži.

5. Ako beba doji ili koristi formulu trebate ponijeti sve što koristite kući, možete se služiti kuhinjom za pripremu obroka vašoj bebi jer je kuhinja u OI Stari grad prostrana i uvijek čista, a tete koje spremaju jela uvijek ljubazne i spremne da vam pomognu. Također možete ponijeti bebine boce, tanjir, escajg itd.

6. Obavezno ponesite sprej protiv kukaca i ostalih buba za baraku ili šator. Mi smo sprejali svaku noć tako da smo mirno mogle spavati i uživati u mirisu šume kroz otvoren prozor.

Boravak na Boračkom  jezeru zaista je bio odmor, psihički i fizički, a moja curica me još jednom podsjetila da su djeca puno manje zahtjevna od nas starijih te da se dobro prilagođavaju na svaku promjenu.


Kada uživa ona, uživam i ja 

Od straha u početku došle smo do toga da smo htjele ostati još jednu smjenu. Za mene je najvažnije bilo da uživa Ella, a kada je ona sretna i zadovoljna onda sam i ja opuštena i uživam. Ono što je jako bitno naglasiti jeste da se držite navika i rutine kakvu je vaše dijete imalo kod kuće, neka jedu i spavaju prema svom rasporedu, naravno prilagođeno logorskim uvjetima.

Kažu da sve što je lijepo kratko traje; tako je i nama došlo vrijeme za povratak, ali jedno smo sigurne, dolazimo ponovo.

Ovim putem želim da se zahvalim OI "Stari Grad" i svima koji su ovo ljetovanje učinili predivnim i nezaboravnim.

Vidimo se i sljedeće godine.