srijeda, 9. rujna 2020.

Čas historije: Upoznajmo osnivače izviđačkog pokreta!

Mnogo je važno upoznati historiju za razumijevanje samog izviđačkog pokreta. Zbog toga, kratko vas podsjećamo ko su to bili Sir Robert Baden Powell i Lady Olave Baden-Powell, osnivači ove naše velike ljubavi. 


Sir Robert Baden Powell

 • Sir Robert Baden Powell  rođen je u Londonu, 22. februara 1857. A umro je u Nyeri, Kenija, 8. januara 1941.
 • Nakon završetka školovanja pridružio se vojsci i postao časnik te se istaknuo u Burskom ratu.
  Vrativši se u Englesku napisao je knjigu u kojoj je opisao vještine koje je naučio svoje vojnike u Africi.
 • Godina 1907. smatra se godinom utemeljenja skautskog (izviđačkog) pokreta jer je 1. avgusta (kada slavimo Dan marame) 1907. godine Baden-Powell organizirao pokusni kamp za 20-ak dječaka na otočiću Brownsea u Engleskoj, te je potaknut njihovim oduševljenjem napisao knjigu Scouting for Boys (Izviđaštvo za dječake).        
  Od tada se skautizam zapanjujućom brzinom proširio cijelim svijetom i hiljade dječaka željele su pridružiti se pokretu.

Lady Olave Baden-Powell

 • Olave St Clair Baden-Powell, Lady Baden-Powell rođena je također 22. februara,  ali 1889. Umrla je 25. jula 1977. 
 • Bila je prva predstavnica ženskog skautskog pokreta za Britaniju i supruga Roberta Baden-Powella.
 • Lady Baden-Powell postala je predstavnica  za Britaniju 1918.
 • Kasnije iste godine, na konferenciji za povjerenike Swanwicka u listopadu, uručena joj je Zlatna srebrena riba,  jedna od samo dvije ikad izrađene.
 • Izabrana je za glavnog svjetskog vodiča 1930. Osim što je dala veliki doprinos razvoju pokreta ženskog izviđačkog pokreta, tokom svog života posjetila je 111 zemalja, posjećujući Jamboreije, izviđače i planinke u različitim državama.
 • Godine 1932. kralj George W. stvorio joj je Veliki križ Dame Britanskog carstva.

Prvi Jamboree

 • Prvi jamboree održan je 1920. godine u Londonu i na njemu sir Robert postaje Glavni skaut svijeta te predsjednik Svjetskog skautskog pokreta
 • 1930. Olave Baden-Powell je proglašena predsjednicom Ženskog skautskog udruženja.
 • Oboje su rođeni na isti dan, 22. februara (zar to nije divno), te se od 1926. ovaj datum slavi i obilježava u obje svjetske organizacije na poseban način. Poznat je i pod nazivom BP (Be Prepared - Budi pripravan).

Powellovo oproštajno pismo:

"Dragi skauti,

Imao sam vrlo sretan život i želim svakome od vas, također da ima tako sretan život. Vjerujem da nas je Bog stavio u ovaj veseli svijet da budemo sretni i uživamo život. Sreća ne dolazi od toga da je netko bogat, ni samo što je uspješan u svojoj karijeri, a niti od prepuštanja užicima. Jedan korak prema sreći je učiniti sebe zdravim i snažnim dok si dječak, tako da možeš biti koristan i da možeš uživati život dok si čovjek. Proučavanje prirode pokazat će ti koliko je izvanrednih i lijepih stvari koje je Bog stvorio na svijetu da bi baš ti uživao. Budi zadovoljan s onim što imaš i učini s tim najbolje što možeš. Gledaj na svijetlu stranu stvari umjesto na onu mračnu. Ali, stvarni put do sreće je davanje sreće drugim ljudima. Pokušaj ostaviti ovaj život malo boljim nego što si ga našao, a kad dođe tvoj red za umiranje, možeš umrijeti sretan, uz osjećanje da svakako nisi potratio svoje vrijeme, već učinio najbolje što si mogao. Budi pripravan za to da živiš sretno i umireš sretno..."


Tekst pripremila: Amila Masleša