petak, 10. srpnja 2020.

Uspješne žene u izviđačima

Izviđači kao pokret su pripremili mnoge generacije dječaka i djevojčica na život i budućnost. Posebno se možemo ostvrnuti na uspješne žene koje su izgradile karijeru i postale svjetski poznate, a svoje početke često vežu za izviđače.

Danas donosimo listu uspješnih internacionalnih žena koje su svoje djetinjstvo i mladost provele u izviđačkoj zajednici. 

Počet ćemo sa kraljicom, pa kako drugačije...

  • Kraljica Elizabeta II / (zar treba zanjimanje 😃)
Iako tehnički nije u nekom izviđačkom odredu, kraljica Elizabeta bila je aktivna članica britanske sestrinske organizacije, Girl Guides. (nešto poput ScoutSisters 😉) Kupali su se pored kampova i naučili postavljati šatore na terenima palače. 


  • Taylor Swift / pjevačica
Taylor Swift, jedna od najpoznatijih kantautora na svijetu, od djetinjstva je bila u žiži javnosti. Ipak imala je volje i želje da bude dio izviđačkog pokreta.


  • Hillary Clinton / političarka
Teško je sažeti karijeru Hillary Clinton. Među ostalim dostignućima, bila je prva dama Sjedinjenih Država, američki senator za New York i još mnogo toga.
O svojim izviđačkim danim, Clinton je rekla da je naučila "pjesme koje i dalje pjevam", kao i "cjeloživotne lekcije o vodstvu i vrijednosti javnih usluga i prijateljstava koja sežu svih tih godina i drže me prizemljenom".


  • Mariah Carey / pjevačica
Mariah Carey je tokom odrastanja na Long Island-u bila pčelica u tamošnjoj izviđačkoj organizaciji, a kasnije je postala jedna od najuspješnijih pjevačica svih vremena i najmoćnija žena industrije zabave.


  • Celine Dion / pjevačica
Celine Dion ima izvanrednu međunarodnu karijeru. Čak je predstavljala Švicarsku na Eurosongu. Njezin najveći hit bio je "My heart will go on", tema iz blockbuster filma "Titanik".  A u djetinjstvu je bila u izviđačima. 


  • Grace Kelly / glumica
Grace Kelly je bila dio izviđačkog pokreta u Pensilvaniji. Pamtimo je kao vodeću holivudsku glumicu pedesetih godina prošlog vijeka s ulogama u klasicima.


  • Michelle Obama / autor, bivša prva dama Sjedinjenih Država
Michelle Obama je bila planinka tokom odrastanja u Chicagu. Kao prva dama, ona i njezina obitelj ugostili su prvi izviđački kamp na travnjaku Bijele kuće. 


  • Condoleezza Rice / politolog, diplomat
Karijeru je započela podučavajući politologiju na Univerzitetu Stanford i postala prva žena koja je tamo bila, a ujedno i prva afroamerikanka. Na blogu Girl Scouts opisuje se kao "neustrašiva liderka koja je započela svoje lidersko putovanje u izviđačima. 


  • Madeleine Albright /političarka
Postigla je uspjeh u akademiji, politici i diplomaciji. Od 1993. do 1997. Albright je bila američki predstavnik pri Ujedinjenim narodima i član predsjednikova kabineta. Albright je tada postala prva ženska državna tajnica - i najviše rangirana žena u historiji tadašnje američke vlade. Dvije druge državne tajnice koje su slijedile Albright bile su također članice izvbiđačkog pokreta kao i Albright.

  • Sally Ride / astronaut
Sally Ride postala je prva žena koja je letjela u svemiru kao članica posade u svemirskom shuttleu Challenger 1983. Kasnije je postala zagovornica naučnog obrazovanja, posebno za djevojke. Bila je dio izviđačkog pokreta u svojoj mladosti,  ali i suosnivač Ride-a Camp, izvršnog mentorskog programa za izviđače.



(Informacije preuzete sa usatoday.com)

Nema komentara:

Objavi komentar