srijeda, 8. srpnja 2020.

Ultimativni vodič za kampovanje

Volite li kampovati i boraviti u prirodi? 
Ili ipak razmišljate kako to izgleda spavati u šatoru?
Ako se pitate kakav je osjećaj spavati pod šatorom imamo i tu priču – Nepopravljivo zaljubljena u izviđače 

Ali vratimo se na vodič koji smo spremili za vas.  Bilo da se prvi put spremate za kampovanje, logorovanje ili bivak, ili ste ipak veteran - uvijek je dobro imati listu ispred sebe!

Ukoliko idete na organizovano kampovanje gdje su obezbjeđeni smještaj i hrana neke od izlistanih stavki Vam možda i neće biti potrebne, ali ih definitivno provjerite prije polaska, kontaktirajte organizatore i pitajte da li su u ponudu uključene pomenute stavke sa liste. 

Pa krenimo redom:

Šator

Šator je vaš dom i najljepše mjesto za vaš boravak u prirodi. Svakako treba poznavati teren gdje idete, te kakav šator želite. Ukoliko nemate svoj šator, najprihvatljivija opcija bi bila da se prijavite na kampovanje sa lokalnim izviđačkim odredom, u tom slučaju šatore obezbjeđuje organizacija sa kojom putujete. Na primjer: Odred izviđača "Stari Grad" Mostar svake godine organizuje tradicionalno Logorovanje na Boračkom jezeru, te uvijek obezbijedi smještaj za sve svoje učesnike, ako putujete sa njima ne trebate se brinuti o šatoru.

Vreća za spavanje – NEOPHODNA

Kakve god vremenske prilike bile, vreća za spavanje na kampovanju je neohodna. Planina, ni u najtoplijem godišnjem dobu, nije dovoljno topla za spavanje bez vreće. Vreća za spavanje je važna investicija ako želite kampovati. Legnete, zakopčate se i ne trebate se brinuti da li ćete se otkriti i da li će vam biti hladno. 

I dodatni tip, uvijek je tokom dana možete iskoristiti za popodnevnu dremku na travi.  Prostrete vreću za spavanje na travu i sigurnu ste ;) 

Uvijek je dobro izabrati vreću za spavanje koja je dovoljno topla da vas ugrije na nižim temepraturama.  Za kampovanje na moru možete koristiti neku tanku vreću, jer je vrlo rijetko da će temperature pasti, dok vam za planinu ipak treba dosta toplija vreća. (Čak ako na etiketi piše da se može koristiti i za temperature do ispod nule, to je ta vreća)

Krevet, dušek, mata

Shodno vašim navikama za udobnošću, sami odlučite šta želite da ponesete. Idealna opcija je krevet na napuhavanje, koji ne zauzima mnogo prostora prilikom pakovanja, a relativno je udoban za boravak na kampovanju. (Onda ne zaboravite ponijeti pumpu za napuhavanje kreveta)

Posteljina

Posteljina je relevantna, ali se našla na ovoj listi jer za duži boravak u prirodi ipak je poželjno ponijeti i cijelu posteljinu.  Čaršaf sa gumicom, jastučnica i jastuk. Udobnost nije precijenjena čak i ako ste na kampovanju zato slobodno ponesite sve što će vam boravak u prirodi učiniti ugodnijim!

Metlica i lopatica

Znamo da spavanje u šatoru često znači i boravak sa najrazličitijim insektima, zbog toga ponesite malu metlu i lopaticu za čišćenje. Šator je nabolje očistiti svako jutro nakon ustajanja. Najjednostavniji način jeste da sve izbacite iz šatora, pometete, počistite i vratite sve na svoje mjesto. Ukoliko želite dodatno osvježiti šator, pod prebrišite vlažnim maramicama i uklonite sve mrvice koje vam smetaju.

Sto i stolice

Uvijek je lijepo imati udobne stolice jer ćete i onako većinu vremena provesti u njima. Kamperskih stolica ima više vrsta, različitih cijena, vi izaberite one koje vama najviše odgovoraju. Pri izboru stolica bratite pažnju na ručke  - dodatna ugodnost je što pojedine imaju udubljenje za čašu ili dodatni džep za sitnice koje ne želimo zagubiti - veoma praktično i funkcionalno u praksi!

Stol je neohodan jer na kampovanju se stolić za kafu pretvara u radnu plohu te trepezarisjki stol kao i ostavu.  Služi za sve što vam treba i ne treba.

Obavezno ponesite:

  • Topliju odjeću (pantalone, trenerke, jaknu...)
  • Laganiju odjeću (pamučne majice, šorceve...)
  • Čizme
  • Japanke/papuče
  • Dovoljno veša
  • Čarape (i onaj još jedan par ponesite, trebat će vam)
  • Peškire
  • Društvene igre
  • Kutijica sa osnovnim lijekovima za prvu pomoć + sprej ili krema protiv ujeda insekata

Lista malih stvari koje vam trebaju:

  • Baterijska lampa i rezervne baterije
  • Upaljač / šibice
  • Igla i konac (treba vam, vjerujte)
  • Neseser sa potrebnom higijenom (sapun, peškir, četkica, pasta za zube)
  • Toaletni papir i vlažne maramice
  • Punjač za telefon
  • Konopac (za štirk, vezivanje)
  • Escajg kao i sve za pripremu hranu

Ova lista ne sadržava hranu i piće, jer vjerujemo da tu sigurno nećete pogriješiti. Shodno planiranom jelovniku ponijet ćete i sve namirnice, ali svakako začini, ulje, meso i hljeb su osnova. Ako planirate roštiljati nemojte zaboraviti ćumur!

Pri svakom putovanju, uvijek se prvo i bez greške isplanira hrana i piće, zbog toga smo to ostavili bez konkretne liste. 

Posebnu stavku boravka u prirodi zauzima toalet :) Više o tome pročitajte u članku: Toalet i higijena - budi osviještena #scoutsister
U svakom slučaju pobrinite se da pri izboru mjesta za kampovanje mislite i na toalet!

 


Nema komentara:

Objavi komentar