subota, 11. srpnja 2020.

Prva pomoć u prirodi!

Kada odemo u prirodu, na jedan - dva - tri - pet - deset dana uvijek nam svašta nešto treba, bilo da je to jednodnevni izlet ili višednevni boravak u prirodi mini prva pomoć zaista može da spasi dan, ali i cijelu sedmicu odmora, jer obično prodavnice koje se nalaze u neposrednoj blizini nemaju baš sve produkte koji nam mogu zatrebati.

Iz tog razloga smo spremili listu stvari koje treba da sadrži tvoj mali neseser za prvu pomoć pri odlasku u prirodu. Lista je primjenjiva i za bilo koje putovanje, generalno.

 • PARACATAMOL - u slučaju temperature ili upale mišća ako se preforisiratne aktivnostima, pješačenjem, plivanjem, odbojkom i slično – MUST HAVE!

 • C VITAMIN – dodatak prehrani u vidu tableta ili kapsula koji bismo trebali uzimati svaki dan, ali ojačajmo imunitet dok smo u prirodi - to nam samo može pomoći!

 • TABLETA PROTIV BOLOVA (ANALGIN, KAFETIN ILI BRUFEN) – tabletica koja može definitivno spasiti dan! Glavobolje su veoma neugodne te ako ste skloni glavobljama obavezno ponesite tabletu koja će vam pomoći da brzo i učinkvito otklonite bolove – MUST HAVE!

 • SINOPEN MAST – odlična zaštita u slučaju uboda insekata, osipa ili alergenih reakcija – MUST HAVE! (pročitati uputstva prije upotrebe).

 • JEKODERM MAST – spas u slučaju opeklina!

 • HANZAPLAST – za sve nenadane posjekotine, žuljeve i sitne povrede!

 • ŠUMEĆI KALCIJUM – svako jutro uz kaficu jedna šumeća tableta kao dodatak prehrani neće škoditi jer smo u prirodi izloženi svim vremenskim prilikama i neprilikama te zašto da ne ojačamo organizam u tim momentima, kalcijum je također odličan u slučaju pojave bilo kakvih alergenih reakcija uspješno ih sanira.

 • Ukoliko putujete u ljetnim danima SREDSTVO PROTIV KOMARACA, bilo da je u vidu vlažnih maramica, spreja ili roll on-a je neophodno – spasit će te od bespotrebnih šklopaca i svrabova. Imaj na umu kada komarac ujede dok ste u planini šklopac koji skoči je mnogo veči i dugotrajniji nego onaj na koji smo navikli, tamo su i komarci u malo većim dimenzijama 😅 ali ništa strašno! -  MUST HAVE!

 • OBIČNE PAPIRNE MARAMICE - uvijek trebaju, ili se nešto prospe ili trebamo u toalet – MUST HAVE!

 • VLAŽNE MARAMICE – višestruka upotreba! Nekad ćete sa njima pobrisat stol, poklopac od wc šolje, pod od šatora, police u bungalovu, a nekad možda neće biti pogodno vrijeme za kupanje pa ćete se osvježiti upravo sa njima. Prije spavanja ako vam bude mrsko prati noge, vlažne maramice su uvijek dobra alternativa 😊 MUST HAVE!

 • HIGIJENSKI ULOŠCI I DNEVNI ULOŠCI – MUST HAVE -  ako mislite da vam neće trebati, ipak ponesite! Nikad se ne zna šta promjena klime i nadmorske visine može da uradi organizmu pa da dobijete menstruaciju prije vremena, naručito ukoliko nemate redovan ciklus... ili jednostavno može trebati nekoj scout sister 😉

 • DEZODORANS – MUST HAVE – bez jakih mirisa u prirodi – nepisano pravilo - svi intenzivni mirisi privlače kukce i insekte! Dovoljan je roll on, preporuka za Dove original jer nema intenzivan miris, a odlično i djelotvorno štiti od znojenja. Dok smo u prirodi najvažnije je da spriječimo neugdan miris od znoja - ali nipošto nemojte stavljati sloj po sloj dezdoransa (nakon 2-3-5 sati) bez prethodnog pranja pazuha, možete postići kontraefekeat. Također, preporučujemo da ispod džempera ili dukserice nosite pamučne majice kratkih rukava koje će lakše upiti znoj, lakše ćete ih oprati nego debeli džemper ili duksericu, ili jednostavno ponesite majicu kratki rukav za svaki dan, one su tanke i zaista ne zauzimaju mnogo prostora.

 • KREMA SA ZAŠTITNIM FAKTOROM - ljeti boravak u prirodi/planini može da prevari kada je sunce u pitanju, može se dogoditi da vam izgori koža, a da ne osjetite - često puše vjetar, a i temperature su niže... međutim, sunce je sunce - stoga nemojte žaliti da ponesete kremu koja će vas zaštititi od sunčevih zraka - naručito ako imate veoma svijetal ten!
 • BIC – brzinsko depiliranje uvijek rezultira nekim izostavljenim neprimijećenjim dlačicama, bic uskače kao prva pomoć da se iste uklone – MUST HAVE!

 • PINCETA – višenamjenska upotreba! Osim primarne upotrebe čupkanja dlačica i obrvica, vrlo lahko se može dogoditi da vas ubode trn dok šetate kroz šiblje i drveće, ili tokom prikupljanja drva za vatre može da vas ubode trn ili grančica - tada uz iglu nastupa i pinceta sa kojom možete vrlo efikasno izvući trn iz prsta ili drugog dijela tijela, može vas ujesti pčela pa je potrebno izvaditi žaoku...

 • NOKTARICA/MAKAZICE – pazimo da imamo uredne nokte i tokom boravka u prirodi... ako ljetujemo pored rijeke, jezera ili mora imajmo na umu da i dlake i nokti brže rastu u vodi. 😅

 • ACETONSKE VLAŽNE MARAMICE - ako se odlučite za lakiranje noktiju u prirodi, obavezo ponesite aceton i tufere, ali obzirom da je poenta kampovanja i boravka u prirodi odlučitit se za funkcionalne stvari, koje ne zauzimaju mnogo prostora, predlažemo acetonske vlažne maramice, imajmo lijepo nalakirane nokte i u prirodi!


Ukoliko vam lista izgleda preduga, a putujete sa društvom, dogovorite se sa svojom scout sister da ona ponese nešto što nećeš ti, tako da možete obe koristiti određene stvari jedna od druge... zapamtite poenta je ponijeti što više funkcionalnih stvari koje neće zauzeti mnogo prostora!

Sretno sa pakovanjem!


Nema komentara:

Objavi komentar