INTRO

ponedjeljak, 7. veljače 2022.

BAJKA: Matilda i čarobni cvijetni vrt

Uspjeh na međunarodnom festivalu bajki u Makedoniji - iza nas je još jedna objavljena autorska priča Scoutsisters BH: Amila Masleša i Tea Katica iz Mostara.

Danas vam pišemo iz jednog nama posebno dragog razloga. Na samom kraju 2021. godine obradovala nas je vijesti da je naša bajka „Matilda i čarobni cvijetni vrt“ izabrana da bude objavljena u Antologiji savremenih autorskih bajki.

Vratimo se nekoliko koraka unazad...

Institut za nauku, alternativu, kulturu i umjetnost INAKU- Skopje raspisali su konkurs za Međunarodni festival savremenih autorskih bajki. Naravno, kada smo vidjele objavu odmah smo znale da ćemo se prijaviti. Konkurs je bio međunarodnog karaktera i učesnici su imali pravo slati autorske bajke, na maternjem jeziku.

Shvatile smo da je svijetu potrebna jedna djevojčica koja će njegovati dobrotu, ljepotu i nježnost. Matilda je u savremenom svijetu, nepravde i zloće, uspjela svojom dobrom dušom, iskrenim srcem i dobrim namjerama pobijediti svoje probleme, ali i uljepšati mjesto na kojem živimo.

Tako smo mi poslale našu djevojčicu Matildu na Međunarodni festival bajki u Makedoniju.  Bajka „Matilda i čarobni cvijetni vrt“ je na našu radost izabrana i objavljena u Antologiji savremenih autorskih bajki u izdanju izdavačke kuće Feniks. 

S obzirom na epidemiološku situaciju u svijetu, promocija knjige je organizovana online u sklopu Festivala savremenih bajki koji je zamišljen kao Onlajn konferencija na kojoj se govorilo o savremenim autorskim bajkama.

...

Matilda je imala noćnu moru. Trzala je glavom lijevo - desno. Preznojila se. I onda se naglo probudila. Vidjela je da je u svojoj sobi, u svom krevetu. Ali to je nije umirilo. Nije mogla prestati plakati. Niz njeno lijepo lice slijevale su se suze velike kao zvijezde padalice. 

Onda su te zvijezde sa njenog lice počele da lete. Pretvarale su se u male, bijele, prozirne vile. Matilda je trznula glavu. Rekla je sebi i dalje sanjaš. Sklopila je oči i naglo ih otvorila. Vile su lebdjele tu, ispred njenih očiju i dalje. Rukama je protrljala oći. Opet su bile tu. 

Nije vjerovala u ono što vidi. Ko ste vi? Šta ovo ja sanjam? – reče Matilda poluglasom. 

Mi smo dobre vile, nastale iz tvojih suza, a dolazimo u noćima punog mjeseca – reče jedna vila. Tvoje suze su satkane od čistih emocija, iskrene i tople. I upravo zbog toga smo mi sada tu.

 Vidi, pogledaj, koliko nas ima....

(odlomak iz priče)

Ako ste zainteresovani da Vam pošaljemo našu cijelu priču putem emaila, kontaktirajte nas!

Vaše Scoutsitsers, Amila i Tea


Nema komentara:

Objavi komentar