INTRO

nedjelja, 26. prosinca 2021.

Razgovori o menstruaciji – 1. dio

Kada je menstruacija postala ženski „problem“ ?

Odrastanje djevojčica i prolazak kroz različite emotivne i fizičke faze može biti stresan, zastrašujući i pomalo čudan. Važno je olakšati taj proces i prvo upoznavanje sa njim. Sve djevojčice u dobi od 10 do 14 godine prolaze kroz fazu puberteta i lagano prelaze u fazu djevojke to jeste žene.

PRVA MJESEČNICA

Ključni događaj koji prevede djevojčicu u zrelu djevojku je dobivanje menstruacije ili mjesečnice. Prva menstruacija, prvo mjesečno krvarenje je izuzetno važan događaj u životu jedne žene i o tome trebamo pričati na jednostavan način. To je događaj koji simbolizira ulazak djevojčica u svijet žena.

KAKO JE DOBILA IME?

Mjesečno krvarenje iz materice koje nastaje kao posljedica ovulacije se naziva menstruacija.

Riječ MENSTRUACIJA potječe od latinske riječi mensis što znači mjesec, tj. od riječi menstruus što znači mjesečni.

TABU TEMA

Iako je mjesečinica 100% prirodna, data od Boga, i postoji „od kako je i vijeka i svijeta“ razgovori o njoj su i dan danas nelagodni i spadaju pod tabu teme današnjice.

Možemo slobodno reći da je to globalni tabu i da je nelagoda koju osjećamo dok pričamo o tome - zapravo nametnuti kulturološki problem. Zato što nam je društvo nametnulo da osjećamo stid i sram dok krvarimo, dok traje mjesečnica.

Također, kulturološki problem jeste što menstruaciju u 80% slučajeva ne zovemo njenim pravim imenom već koristimo fraze koje ukazuju na nju i društveno su prihvaćene, pa tako je nazivamo „oni dani u mjesecu“, „ženske stvari“ “ ili „ženski problemi“.

MENSTRUACIJA KAO "ŽENSKI PROBLEM"?

Ne! Menstruacija nije ženski problem, to je društveni kulturološki problem jer je društvo napravilo od jedne normalne, prirodne pojave koja se javlja u tijelu žene  - problem, i to „ženski problem“ o kojem se ne treba naglas pričati.

Kada nešto nazivamo problemom, tu pojavu u startu definišemo u negativnom kontekstu, pojava se smatra nepoželjnom ili čak štetnom te je za nju potrebno naći neko rješenje.

Ako riječ problem sagledamo na ovaj način – shvatit ćemo da ženski problem i menstruacija uopće nisu povezani, stoga nije potrebno da mentruaciju nazivamo problemom jer se tu nema šta rješavati.

Mjesečnica ili menstruacija je prirodan tjelesni proces svake žene i nema potrebe da ju nazivamo drugim imenima niti da se sramimo što smo dobile prvu menstruaciju. To je 100% okej, to je prirodno, baš kao što je prirodno da zijevaš, piškiš, štucaš, kihneš i radiš sve ostale stvari na koje nemaš utjecaj već su fiziološke prirode. Samo što je menstruacija karakteristčna za žensku populaciju jer žene imaju sposobnost da zatrudne i stvore novi život, rode dijete.

RUŠENJE ZABLUDA O MJESEČNICI 

Veliku ulogu u razgovoru i razbijanju neugodnosti o mjesečnici imaju majke i ženski članovi porodice koji trebaju razgovarati sa djevojčicama. O menstruaciji treba pričati jednostavno i otvoreno jer je ona sastavni dio života svake žene. Starije sestre, majke, prijateljice ne trebaju koristiti riječ problem u ovom kontekstu već trebaju djevojčicama objasniti da život ne prestaje kada stigne prva mjesečnica, i da se ne treba plašiti menstruacije, da je to prirodan dio odrastanja i postajanja ženom.

Ako o menstruaciji, ti kao majka, sestra, tetka, prijateljica jednoj djevojčici govoriš o tome kao da je to nešto prljavo, odvratno ili da je to problem, velika je vjerovatnoća da će i ta djevojčica doživjeti menstruaciju kao nešto negativno. Djeca često povezuju krv sa povredom zato je važno da im se objasni da je ovo drugačija vrsta krvarenja i da nije štetna za zdravlje. 

Prve informacije o menstruaciji će djevojčicama pružiti sigurnost i neće se uplašiti kada vide krv na gaćicama.  Život se neće zaustaviti, možeš nastaviti izlaziti, baviti se sportom, trčati, plivati... jer imati menstruaciju ne znači biti bolestan.

 

 Tekst napisala i pripremila: Tea KATICA

 


Nema komentara:

Objavi komentar