INTRO

ponedjeljak, 21. veljače 2022.

Razgovori o menstruaciji - 2. dio

U periodu od 10 do 14 godine ćeš početi osjećati da tvoje tijelo prolazi kroz mnoge promjene. Taj proces sazrijevanja tijela se naziva pubertet i događa se svima, nekome ranije – a nekome kasnije.

To je period kada se tijelo i njegove funkcije mijenjaju te iz dječijeg prelazi u odraslo. Najveća promjena koju djevojčice doživljavaju jeste promjena kada sazrijevaju i dobiju svoju prvu menstruaciju, mjesečno krvarenje.

Ono što je veoma važno da znaš jeste da kroz taj period prolaze ženske osobe u cijelome svijetu, na cijeloj planeti - nisi sama!


PRVA MENSTRUACIJA

Prva menstruacija obilježava trenutak u kojem djevojčica ulazi u potpuno novo razdoblje života te se preobražava u ženu koja je biološki sposobna za ostvarivanje trudnoće i rađanje. 

Menstruacijski ciklus je razdoblje od prvog dana menstruacije do zadnjeg dana prije sljedeće menstruacije.  Menstrualno krvarenje koje nazivamo menstruacija u prosjeku traje 5 do 7 dana.

Kako biste shvatile ovu promjenu, pokušat ćemo što jednostavnije i shvatljivije objasniti šta se to događa u tijelu, u području donjeg stomaka, maternice i jajnika tokom menstrualnog ciklusa i šta u biti dovodi do pojave mjesečnog krvarenja, tj. menstruacije.

Do menstruacije dolazi onda kada tijelo žene postane dovoljno zrelo da može imati bebu. Svaki mjesec, sluznica maternice postaje sve deblje tkivo i jajnici otpuštaju jajašce (odnosno jajnu stanicu). Ako spermij oplodi jajašce, tkivo ostaje tamo gdje jest kako bi pomoglo oko trudnoće. Ali, ako jajašce nije oplođeno, tvoje tijelo ljušti tkivo kroz vaginu. To tkivo je ona krv koju vidiš, a taj se mjesečni proces naziva menstruacija.


Za one malo starije koje čitaju ovaj tekst menstruaciju možemo opisati i na ovaj način: pod utjecajem ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona), sluznica maternice buja, zadebljava se i sprema se za primitak oplođenog jajašca. Jajnu stanicu oplođava spermij tokom seksualnog odnosa. Ako oplodnje ne bude, sluznica se počinje ljuštiti i ta odljuštena sluznica je menstruacijsko krvarenje. 

Ako se dogodi da spermij oplodi jajnu stanicu, oplođena jajna stanica nastavlja svoj put prema maternici što dovodi do trudnoće.

PLODNI DANI

Dani kada žena može da zatrudni nisu svakog dana. Taj period kada su jajne ćelije u ženi spremne da budu oplođene se nazivaju plodni dani. 

Plodno razdoblje žene traje na dan ovulacije, oko pet dana prije i tri dana poslije ovulacije može doći do oplodnje jajne stanice, tj. tada žena može zatrudnijeti (uz prisutnost spermija). 

OVULACIJA

Dakle, ako žena ima 28 dnevni ciklus ovulacija je 14 dan ciklusa i njeni plodni dani su od 11-17 dana, ako žena ima skraćen ciklus (npr. 24 dana) ovulacija je vjerojatno desetog dana ciklusa pa su joj plodni dani od 7-13 dan ciklusa. Ukoliko žena ima ciklus od 32-33 dana ovulacija je 18-19 dan ciklusa. te su joj plodni dani od 15-22 dan ciklusa. Ukoliko žena ima nepravilne cikluse onda je ova metoda za izračunavanje plodnih i neplodnih dana nepouzdana.
 
U svakom slučaju, za početak je važno da znaš kako dolazi do ovog procesa i šta ga uzrokuje. Ako imaš bilo kakvih pitanja, slobodno nas kontaktiraj a mi ćemo vrlo rado za svako tvoje pitanje istražiti tačne odgovore.

O čemu želiš čitati u trećem dijelu razgovora o menstruaciji?
Šta te tačno zanima?
Piši nam na adresu: scoutsisters.bh@gmail.com

Nema komentara:

Objavi komentar