INTRO

ponedjeljak, 8. ožujka 2021.

Tata, da li je i sutra majčin dan? - priča ulovljena u prolazu

PIŠE: KATICA Tea
Priča ulovljena u prolazu... Kako jedan tata razgovara sa svojom kćerkom o 8.martu, Danu žena...

Dan je žena, šarenilo cvjetića se svugdje može primijetiti, iz svake ćoše viri neka radoznla cvijetna glavica i mami osmijehe djevojčica, djevojki i žena. 
Divan cvijetni dan, bilo bi lijepo češće viđati ove cvjetiće, pomislih dok prelazim ulicu...

I tako u svojim mislima, iza sebe čujem neki mili glasić kako pita: 
"A tata da li je i sutra majčin dan?"

Simpatično pitanje pomislih... Ne okrećem se, ali priznajem da željno osluškujem i iščekujem tatin odgovor!

"Nije draga, reče otac, danas je majčin dan, sutra nije. 
Jednom godišnje je dan žena, a svi ostali dani su dani muškaraca."

Paf! 
Morala sam se okrenuti i pogledati iza sebe, ostala sam toliko zatečena da sam uspjela samo pogledati dotičnog tatu i izgovoriti „ovo je zaista bilo strašno!“ nasmijala sam se od muke neke u stomaku, od muke u glavi i u mislima – what the fu** is going on osjećaj. Susreli su nam se pogledi, on se smije i govori "pa šala mala, samo sam se šalio" i veselo sliježe ramenima. Djevojčica je bezbrižno čuvala tatu za ruku i uživala u sladoledu, i definitivno razmišljala o tatinom odgovoru.

Dragi tata, pa to je tvoja kćerka, danas djevojčica, sutra djevojka i žena. Voljela bih da si joj rekao da je majčin dan svaki dan i da svakog dana treba mamu voljeti i cijeniti i poklanjati joj pažnju i ljubiti je i grliti, i da isto tako ti kao otac voliš i cijeniš svoju suprugu i svoju kćerku i da su one tvoja dva najljepša cvijeta koja postoje ...

Voljela bih da si se pustio na dječiji nivo i rekao kako se 8.mart već više od sto godina obilježava simbolično u slavu ženama, jer su prije više od sto godina, na dan 8. marta, žene protestovale i okupljale se po najvećim gradovima ovog svijeta i iznosile svoje probleme, tražile veću plaću, kraće radno vrijeme i marširale cestama da budu viđene i primjećene – to je bio period kad je mama od tvoje nene bila djevojčica, tako kao ti, malo možda starija... U tom starom vremenu ženama je bilo jako teško da se izbore za svoja prava, pa su se one tada probudile i preuzele stvari u svoje ruke, jer vi žene možete sve samo onda kada to zaista želite.

Tata, zašto svojoj kćerki ne pojednostaviš ovaj historijski važan događaj...
Banaliziram... zamisli ti i tvoj školski drugar odgovarate matematiku u školi i uradite oboje sve tačno za isto vrijeme, ti možda malo i brže dođeš do rezultata, ali - on dobije ocjenu 5, a ti dobiješ 3 samo iz razloga jer si djevojčica. 

E tako su se žene u to staro vrijeme borile za svoja prava u svojim zajendicama, i bile su protiv tog sistema koji nije niti malo fer prema ženama bio. Borile su se da se njihov rad i trud vrednuje jednako kao što se vrednuje rad i trud njihovih kolega. Žene su se javno borile za svoja prava svakog 8.marta, i to je bio veliki dan za žene i danas je to veliki dan, zato ga slavimo i zato ga spominjemo!


Tate, molim vas, odgajajte svoje kćerke dostojanstveno i nemojte se šaliti na ovaj način, koliko god mislili da ste duhoviti, vjerujte mi na riječ - NISTE!

Čak šta više, te vaše šale koje izbijate djeci vas nekako unazađuju, ovo je 21 vijek, a vi očigledno još uvijek mentalno živite u periodu vaših pradeda i pranena, ajmo malo civilizacije i napretka, moramo i mi u Evropu!




Žene, sretan nam Dan žena!

Nema komentara:

Objavi komentar