INTRO

srijeda, 26. listopada 2022.

Oči u oči s prirodom: 7 savjeta kako preživjeti sa prijateljicom u prirodi

Voliš prirodu i boravak u prirodi, a tvoja najbolja prijateljica se užasava same pomisli da prenoći u šatoru ili bungalovu?

Ukoliko je tvoj odgovor DA, onda je ovaj tekst upravo za tebe - Kako preživjeti sa prijateljicom u kampu, oči u oči sa prirodom. Kao i uvijek scoutsisters prenose lična iskustva koja će sigurno i tebi poslužiti.
 
Koliko vas i nas ima koji zaista volimo izviđače, šatore, šumu i taj šumski odmor daleko od gradske gužve? Ti si planinka, a tvojoj prijateljici je zastrašujuća sama pomisao da spava pod otvorenim nebom. Tebi je to najljepši momenat - ležati pored vatre na dekici, i radoznalo gledati u zvijezde, romantika same sa sobom, ali ona je užasnuta i samo razmišlja o tome da li će joj neki mrav, mušica ili neki kukac zagolicati kožu i nastaje haos.

Znam kako se osjećaš, i kako bi zaista voljela i njoj prenijeti samo djelić tvog ugođaja, ali ne znaš ni sama kako da joj pomogneš da se izbori sa prirodom – e upravo zbog toga dijelim svoje iskustvo kako bih i tebi olaKšala  i dala ideju kako svojoj bff možeš učiniti boravak u prirodi što ugodnijim i  ljepšim.


1.   
Korak  - razumijevanje

Prvenstveno je zaista važno da istinski shvatiš ozbiljno osobu koja ima strah od buba i drugih šumskih kukaca, gmizavaca i životinja. To je prvi korak! Koliko god tebi to izgledalo nezamislivo i pretjerano, trebaš se staviti u kožu te osobe jer vjerojatno i sama imaš neki strah od nečega – da li je to strah od psa, visine, zatvorenog prostora, zmija i slično – isto tako se osjeća ona kada su u pitanju bube i boravak u prirodi.

Ne znam da li znaš ali ti njeni strahovi, njena fobija se naziva entomofobija. Osobe koje pate od entomofoibije užasavaju se pomisli na provođenje vremena na otvorenom gdje mogu doći u doticaj s raznim bubama. Sve te fobije su nastale iz lošeg ili traumatičnog iskutva, ili su čak kao djeca isprepadani od strane odraslih koji imaju tu istu fobiju. Stoga, razumijevanje i ne osuđivanje su prve stavke – pokaži prijateljici da razumiješ njen strah i daj joj do znanja da se ništa loše ne može dogoditi, da ste u sigurnom okruženju.
 
2.   
Korak – psihička priprema

Sljedeći korak je da svoju BFF pripremiš psihički na boravak u prirodi. To znači, da ćeš prije svega vjerojatno danima prije govoriti o svojim najljepšim iskustvima, ljepotama i svim benefitima boravka u kampu sa izviđačima. Također, daj joj do znanja da ćeš joj biti podrška bilo šta da se dogodi, zajedno ste u svemu.
 
3.     Korak  - Lista stvari za ponijeti

Zatim slijedi lista stvari koje će joj biti potrebne za boravak u kampu. Listu stvari koje i sama nosiš napravi sama. Također, dodaj na listu sitnice koje možda ti ne bi ponijela a njoj bi bile od koristi. Reci joj da ponese sve ono što smatra da će joj olakšati boravak u prirodi. Poseban akcenat je na sprejevima, gelovima protiv uboda insekata i nakon uboda insekata. Tu zaista mora biti spremna maksimalno. 

Neka pripremi svoju malu prvu pomoć, survival kit u prirodi (npr. sinopen, autan, flasteri i slične proizvode). Dozvoli joj da ponese sve što smatra da će joj trebati bez obzira koliko tebi to bilo besmisleno. Ona je prvi put u prirodi i suočava se sa svojim strahovima i trudi se pobijediti ih, dolazi na nepoznat teren i izlazi iz svoje komfort zone, imaj razumijevanja. Napomeni da treba ponijeti čistu posteljinu, pribor za ličnu higihjenu, gumene natikače za plažu (ako idete na lokaciju gdje ćete se kupati). Ako nema vreću za spavanje to ćeš joj naravno ti obezbijediti. 

Duboke čarape su must have – kako bi izbjegla ubode komaraca na području oko članaka u večernjim satima. Ako ste u planini napomeni kako joj treba i laganija i toplija odjeća i obuća jer čak i ljeti je klima u planini drugačija, jutra i noći su svježija.
Tvoj zadatak u cjelokupnoj pripremi je da olakšaš koliko možeš, budi na raspolaganju i imaj strpljenja.
 
4.    Korak  - oči u oči sa prirodom

Krenule ste, sjedate u auto sa cijelokupnom spremom i idete u avanturu!

Slijedi momenat oči u oči sa prirodom, oči u oči s paucima, pčelama, leptirovima, osama i drugim bubama i bubicama Vjerojatno će početi da vrišti čim nešto proleti pored nje, neki nepoznati leteći objekat -  ali neka neka vrisne nemoj je sputavati budi mirna i reci joj sve je uredu. Otišla je pčela, neće ti ništa, nemoj stvarati paniku i daj riječi ohrabrenja...
U prirodi smo mi gosti na terenu svih tih buba I bubica. 
Mi smo došli kod njih i poštujmo ih, tačnije zaobiđimo ih - bit će ljepše i nama i njima.

5.    Korak  - ne otkrivaj sve tajne

Nemoj joj otkrivati sve tajne prirode, prepričavanje strašnih zgoda i nezgoda svedi na minimum ali neka bude svjesna da je u šumi i da nikad ne znaš koja životinjica može iskočiti ispred vas. Tvoj fokus treba biti na lijepe stvari i trebaš je držati zaokupiranom da što manje misli hahah 😁

Dopusti joj da ona bude ona, ono što jeste, da vrišti da drami da trči kad doleti pčela, to je jednostavno ona ali budi joj stalna podrška, trčite zajedno smijite se i zabavite. Ako se zaista nečeg prepadne, podsjeti je da diše duboko i da se smiri.
 
U kampu, u šumi, planini postoji mogućnost da se sretne vjeverica, lisica, jež, miš, puh, divlji pas, zmija i  druge životinjice čiji je dom upravo ta šuma u kojoj si – nemoj sve pričati svojoj bff neka nešto i sama otkrije. Sve što svojim očima ne vidi, to i ne postoji 😂 Ne prepadaj je prije vremena.
 
6.    Korak – novi kolač i inicijacije

Ako ste u društvu drugih ljudi, vjerojatno će se naći onaj jedan ili barem dvojica koji će konstantno pomijerati njene granice, pričat strašne priče i pokušat je zastrašiti, ti ljudi ne mogu shvatiti da se ona toga zaista boji i trudit će se na svoj uvrnuti način osloboditi je  njenih strahova. Dopusti i to, pronaći će ona način da se izbori, važno je da zna da to nisu ničije zle namjere i da joj se ništa neće dogoditi te da su te osobe jednostavno takve.

Naprimjer, kod nas u izviđačima iz dugogodišnjeg iskustva mogu reći da izviđači iz nekog razloga, naručito mužijaci imaju fetiš u provociranju novih kolača tj. Ako je evidentno na imaš neki strah, da ti nešto smeta ili si čak friško zaljubljen ma 100% ćeš biti njihova meta, imaju potrebu da te pokušaju poljuljati i ispitati tvoje granice i uvijek pretjeraju. To im je veoma zabavno. I jedan od njih će 100% pretjerati i napraviti haos. Ali, tako je kako je. Naprimjer ako imaš dečka koji nije trenutno sa tobom, reći će da su ga vidjeli sa nekom plavušom jučer, ili da je bacio oko na neku rukometašicu iz susjednog kampa. Ništa strašno, iskušavaju te, izbori se i cooliraj. Mi se borimo godinama, neće to tek tako lahko proći 😂

Novi kolač u prirodi nije lahko biti, a nitije lahko biti novi kolač u izviđačima, naručito kad malo odrasteš pa upadneš u krug tvrdokožaca koji su u izviđačima po 10, 20, 30 godina. Jednostavno moraš proći taj proces inicijacije preživljavanja prve noći u prirodi, u izviđačkom kampu.

7.   
Korak  - turističke atrakcije

Priroda nudi raznolike avanturističke i zabavne aktivnosti, postaraj se se da vam organizuješ neku od njih. Raspitaj se u turističkim agencijama u okolini lokacije gdje kampujete šta to možete posjetiti organizirano sa vodičem. Potreban je aktivnost koja nije opasna, sa malom dozom adrenalina, kao što je planinarenje do obližnjeg vidikovca, rafting, splavarenje, vozanje čamcima, kupanje – pronađite neku aktivnost koja se nudi u okolini, posjetite neki dobar restoran, pronađi nešto za šta si sigurna da će joj se zaista svijedti i zbog čega će htjeti ponovo doći. Aktivnost koju izabreš treba da skrene pažnju na ljepote prirode i da joj zaokupira misli kako bi prestala brinuti o životinjskom svijetu i bubama koje vrebaju iza travke.

Vjeruj mi ako budeš poslušala moje savjete imat ćete i ti i ona pravu malu avanturu. Naravno vaša prva posjeta prirodi treba da traje 2 ili 3 dana maksimalno, ne pretjeruj u startu!



tekst napisala: Tea Katica

Nema komentara:

Objavi komentar